Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt.
Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról.

Mindezek nyomán néhány tucat migráns várakozik a határvonal szerb oldalán. Őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé.
Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítsa közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte néptelen a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is. A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak - látta az MTI tudósítója.

TASZ: a honvédségnek nincs felhatalmazása határrendészeti feladatok ellátására

Jelenleg a honvédség nem rendelkezik törvényi felhatalmazással határrendészeti feladatok ellátására - hívta fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a Facebookon. Mivel a határrendészet a rendőrség feladata, akárhogyan is módosítják majd a honvédségről szóló törvényt, a katona akkor sem lesz többre jogosult, mint egy rendőr. Tevékenysége csak a rendőrségi törvényben meghatározott intézkedésekre terjedhet ki és csak az azokra vonatkozó korlátozások és garanciák mellett fogadható el. Így például a katona is csak akkor és úgy használhat lőfegyvert, ahogyan a rendőr használhatna - mutat rá a TASZ.