Lejár a hosszú távú orosz-magyar gázszerződés annak minden előnyével és hátrányával - ennek megújítása lesz a miniszterelnök szerint az orosz elnök jövő heti budapesti vizitje kapcsán.

A közrádióban nyilatkozó Orbán Viktor szerint egy új szerződést megkötését nehezíti, hogy a földgáz ára nem kiszámíthatóan alakult az elmúlt években, így nem tudni, hogy miként alakulnak az árak a jövőben. Orbán szerint ennek ellenére viszont kell az új szerződés, mert úgymond fűtés nélkül maradhatnak a magyar háztartások. (Ezzel az állítással szemben az az igazság, hogy a most kifutó szerződés még 2-3 évre elegendő gáz biztosít Magyarország számára a le nem hívott kvótának köszönhetően, valamint azóta új vezeték is épült, így már nem csak közvetlenül az orosz piacról vásárolhatnak a magyar piaci szereplők.)

"Putyin elnök úr" elismert, ám vitatott szereplője az politikának, örülök, hogy elfogadta a meghívásomat - fogalmazott a kormányfő. Az elmúlt napokban találkozott több fontos politikussal - tette hozzá Orbán, utalva az orosz-ukrán békemegállapodásra.

Erste: azért vették, hogy továbbadják

Magyarország nem akar újra olyan helyzetbe kerülni, hogy a bankrendszere külföldi kézben legyen - ezzel magyarázta az újabb állami bankvásárlást, vagyis az Erste Bank 15 százalékának megvételét Orbán Viktor. Most már magyar pénzrendszerünk van - tette hozzá a miniszterelnök. A megállapodásban az van, hogy három éven belül eladja az állam a 15 százalékos részt, de az továbbra is magyar tulajdonban maradhat.

Aki tiltott határátkelést hajt végre, mindegy, milyen indokkal teszi, azonnal őrizetbe kell venni - foglalt állást az illegális bevándorlással kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Szükség van reklámadóra

Szükség van reklámadóra és az abból származó bevételre, ettől "nem tudunk eltekinteni" - jelentette ki Orbán Viktor. Azonban "miután a reklámadó - mint minden adó - pénzről szól, és magántulajdonosok zsebbe vágó érdekeiről is szó van, nekik erről van véleményük. Különböző eszközökkel, különböző módszerekkel próbálnak ennek érvényt szerezni, és különböző erősséggel fogalmazzák ezt meg" - mondta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta ugyanakkor: "ilyen vitákban sem a kormány, sem én nem vehetünk részt".