Lázár János kancelláriaminisztert még januárban kérdezte a 168 óra a Norvég Civil Alap körüli 2014-2015-ös vitákról. A miniszter szerint Norvégia azóta hozzájárult, "hogy más játékszabályok szerint működjön a pénz elosztása", elfogadták a magyar kormány álláspontját, és itthoni jóváhagyás nélkül nem jelölnek ki lebonyolítót a civil pénzek kezelésére.

A lap rákérdezett a Miniszterelnökségen, hogyan kell érteni Lázár szavait. A válasz szerint a magyar kormánynak vétójoga lesz a civil alap következő lebonyolítójának kiválasztásakor. A civil alap előző (2009-2014-es) ciklusát az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium menedzselte. A magyar kormány vitatta a kiválasztásuk és a pénzosztás szabályosságát, valóságos hadjáratot indított ellenük, de egy Kehi-jelentés és a tömeges feljelentések ellenére a gyanú végül nem igazolódott.

A 2014-2021-es ciklus tárgyalásaival kapcsolatban a Magyar Narancs megkereste a norvég kormányt is. Frank Bakke-Jensen uniós ügyekért felelős miniszter szóvivője Lázárnak ellentmondva azt közölte, hogy "a civil társadalmi alap lebonyolítóit a donor országok (Norvégia mellett Izland és Lichtenstein) választják ki." A civil alap kezelőjének "a kormánytól függetlennek kell lennie, releváns pályáztatási tapasztalattal és a civil szektor ismeretével kell rendelkeznie".

A norvég alapok előző ciklusának megvalósítása 2016-ban lezárult. A következő, 2014-2021-es időszakra a donor országok megkötötték a keretmegállapodást az EU-val, ez alapján Magyarországnak összesen 214,6 millió euró járna. Ennek minimum 10 százaléka, nagyjából 6,5 milliárd forint mehetne a civil programra, a fennmaradó tízmilliárdokat az állam pályáztathatja meg szintén előre kijelölt célok mentén.

A magyar-norvég vita vége egyelőre nem látszik. Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója sem látja a helyzet feloldását, bár szerinte az előző ciklushoz képest még erősödtek is a civil alap kormányzatoktól való függetlenségét garantáló szabályok, és bizakodásra ad okot a szlovák, a bolgár és a román pályázati kiírás is - olvasható a lapban.