Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elfogyóban a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok optimizmusa. A cégek aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index az előző negyedévhez képest a felére csökkent, így jelenleg 4 ponton áll. Az előző két negyedévbe ugyanis 11, illetve 8 pont volt.

A cégek egyre inkább visszafogják következő egy évre vonatkozó várakozásaikat. Az indexet meghatározó vállalati és makrogazdasági környezetre vonatkozó részindexek egyaránt negatív irányba mozdultak a harmadik negyedévben: azonban míg a vállalati részindex csupán 11-ról 9 pontra mérséklődött, addig a makro részindex mínusz 1-ről mínusz 9 pontra zuhant. A vállalatvezetők tehát még mindig jóval bizakodóbbak a saját cégük helyzetével kapcsolatban, mint a hazai gazdasági környezet változása kapcsán - mondta Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A visszafogottabb várakozások két területen érhetők leginkább tetten. Egyrészt jelentősen (32-ről 22 százalékra) csökkent azon vállalatok aránya, amelyek a következő egy évben növekedést várnak, valamint 4 helyett már 8 százalék számol azzal, hogy cége a jelenlegi állapothoz képest kedvezőtlenebb helyzetben lesz. A következő egy évben alacsonyabb pénzügyi eredményekkel is számolnak a vállalati döntéshozók: az előző negyedévhez képest az árbevétel várt növekedése 1,6-ról 1,2 százalékra, míg a várt profitnövekedés 1,3 százalékról 0,6  százalékra mérséklődött.

A gazdasági kilátásoknál egy- és hároméves időtávon is jelentősen romlottak a várakozások. Rövid távon 19 százalékról 11 százalékra, míg középtávon 35 százalékról 22 százalékra esett a gazdasági javulást feltételező cégek aránya. Emellett bár a cégek túlnyomó többsége szerint (84 százalék) a gazdaságpolitikai intézkedések érdemben nem befolyásolják cégük helyzetét a következő egy évben, egy árnyalatnyival többen vannak azok, akik úgy vélik negatív (9 százalék), mint akik szerint pozitív (7 százalék) hatással lesznek rájuk.