Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak júniusi adatait és a májusi külkereskedelmi forgalom első becslését.

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékkal nőttek. Az év első öt hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal nőttek 2017 azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az áprilisival megegyező, 2,4 százalék volt májusban is.

Áprilisban az export volumene 11,7, az importé 16,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 517 millió euró volt. A kivitel 2018. január-áprilisban 34,7 milliárd eurót, a behozatal 32,1 milliárd eurót tett ki, a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 7,4 százalékkal emelkedett. Az első négy hónapban a külkereskedelmi mérleg többlete 2,6 milliárd eurót tett ki, 326 millióval kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Szerdán a szálláshelyek májusi és első öt havi forgalmának adatát, és az állatállomány júniusi statisztikáját közli a KSH.

Áprilisban 0,8 százalékkal több külföldi vendég 2,2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, míg a belföldi vendégek száma 0,3 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakák száma 0,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi magas bázishoz viszonyítva. Ezzel a vendégek száma összesen 1,7 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest, amikor a húsvétnak is köszönhetően 25,3 százalékos volt a forgalom éves növekedése. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt áprilisi bruttó árbevétele 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit és 38,7 milliárd forintot tett ki, ami tavaly október óta a legmagasabb összeg.

Csütörtökön a mezőgazdasági termelői árak májusi alakulását és a májusi ipari termelés második becslését teszik közzé.

Májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit az áprilisi 7,8 százalékos növekedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 3,8 százalékra gyorsult az előző havi 2,9 százalékról. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 1,9 százalékkal emelkedett. Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Kép forrása: Shutterstock