Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szürke- és feketepénzek kifehérítésére kidolgozott konstrukciót 2014-ben vezették be, és a Blochamps Capital, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2016 végéig összesen 2141-en éltek a lehetőséggel. A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta, az elhelyezett pénz öt év után adómentessé válik. A cikk szerint kilenc banknál lehetett smsz-szerződést kötni, és az ügyfelek 155,6 milliárd forintot mostak így tisztára.

Az smsz eltűnésével nem szűnik meg a feketén szerzett vagyonok legalizálásának lehetősége: az új szabályok szerint egy magánszemély a 2016. június 30-ig szerzett jövedelmét 10 százalék személyi jövedelemadó és a megszerzés évétől számított önellenőrzési pótlék befizetésével fehérítheti ki, ha a pénz az idén június 30-ig megérkezik egy, a NAV által megjelölt bankhoz. A bank az adót és az önellenőrzési pótlékot is befizeti, a számlát nyitó ügyfélről viszont nem ad ki adatot az adóhatóságnak, az ügyfél pedig kap egy igazolást a banktól arról, hogy a jövedelme legális, és minden adót megfizetett utána.

Szakértők szerint külföldön 1000-2000 milliárd forint közötti piszkos pénzt tarthatnak a magyarok, az országon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárdosra teszik.