Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Audi 900 millió eurós beruházásba kezd Győrben, a GM pedig 450 millió eurós beruházásra készül Szentgotthárdon - ennek támogatásáról döntött a kormány. A két beruházás közvetlenül 2634, a beszállítókat is ideértve 17500 új munkahelyet teremt. A két óriásberuházás által teremtett munkahelyek döntő többsége a hazai kkv-szektorban jön létre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormány mind a két beruházás esetében 12-15 éves működésre számít.


Mind a két cég rész kifejezetten szakképzett munkaerőt igényel, ezért nagy lökést kap a két város szakképzési rendszere - illetve Kecskeméten hasonló eredménnyel jár a Mercedes beruházása. Az Audi 11,2 milliárd forintnyi támogatást kap jelenértéken, vagyis egy munkahely teremtését a kormány hat millió forinttal szubvencionálja. A kormány így 5,2 százalékát adja a beruházásnak - ennek a megtérülése három év lesz az állam számára.

A GM Opel beruházásánál az állami támogtás mértéke 6,8 milliárd forint, vagyis az invesztíció 5,5 százaléka, egy munkahelyre jutó támogatás 6,8 millió forint, az állam számára a megtérülési idő öt év. A támogatások megtérülésébe nem számolta be a kormány a cégek által fizetett helyi adó mértékét.

Magyarország számára fontos az autóipar, mert az ország a térség gazdaságának motorja szeretne lenni - fogalmazott Matolcsy, aki szerint a Daimlerrel együtt három autógyár beruházása a GDP két százalékára rúg majd, végül pedig a teljes export 18 százalékát adja majd a hazai autóipar.