Az erős augusztus talán mégsem lesz elég arra, hogy kitartsunk az optimizmusunk mellett - adta hírül a modell "gazdája", Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A LeadING HUBE mutatói az augusztusi kedvező adatok ellenére is negatív trendet követnek. A hó/hó alapú mutató tovább esett, ráadásul 2015 decembere óta először vett fel negatív értéket. Előre tekintve ez önmagában a növekedési ütem lassulását vetíti előre 2017 második felében. Nem meglepő módon az év/év index is tovább zsugorodott, újabb 2017-es mélypontot érve el.

A hó/hó LeadING Robust ezzel szemben javulásról árulkodik, de a fő kérdés, hogy vajon ez egyben trendfordulót is jelent-e. Az év/év indikátor két éve nem látott csúcsra emelkedett, miközben a havi alapú mutató is korrigált valamelyest az elmúlt hónapok csökkenéséből.

Mindezek alapján a rövid távú kilátásoknál továbbra is kedvező a kép, ugyanakkor az év vége felé és a jövő év elején jöhetnek bukkanók - véli Virovácz, aki az utolsó negyedév kapcsán - ha a LeadING HUBE a közeljövőben sem mutat érdemi javulást - érdemes lehet elgondolkozni a GDP-előrejelzések visszavágásán.