"Az utóbbi napokban személyesen tapasztaltam, hogy sok corvinusos diák és oktató fél az egytemen belüli megtorlástól a CEU melletti kiállása miatt. Egyértelmű, hogy ezt a félelmet részben az egyetem vezetősége keltette, és amikor nyilvánvalóvá vált, nem tett komoly lépéseket az enyhítésére" - ezzel indokolja Kőszegi Botond, hogy kilép a Corvinus Tudományos Tanácsából.

A 444.hu arról ír, hogy a múlt héten a Corvinus Egyetem rektora, a volt századvéges Lánczi András éppen akkor írt levelet az egyetem polgárainak, és figyelmeztesse őket a véleménynyilvánítás során követendő magatartásformák fontosságára, és az ezt szabályozó Etikai Kódexre, amikor a Corvinus tanítói és diákjai nagy tömegben írták alá a CEU melletti petíciót.

Kőszegi Botond azzal zárja a levelét, hogy az utóbbi években rengeteg értelmes és érdekes diákkal és oktatóval ismerkedett meg a Corvinusról. "Szaktudásom, érdeklődésem, és időm függvényében továbbra is szívesen tartom a szakmai kapcsolatot kutatókkal, tartok előadásokat diákoknak, és veszek részt konferenciákon. De döntéshozatalban nem veszek részt".

Az Index információi szerint hétfő kora délután újabb körlevelet küldött a dolgozóknak Lánczi és Pavlik Lívia a Corvinus kancellárja, amiben a múlt heti, szerintük "félreérthető" levelüket próbálják magyarázni.

A visszajelzésekben felmerült kérdések fontosak, jól mutatják egy közösségben a szabadság és a felelősség viszonyának összetettségét - írják.

Az egyetem vezetői kiemelten fontosnak tartják az egyetemi polgárok közéleti véleménynyilvánításának szabadságát, de - teszik hozzá - az egyetem közösségének tagjai "egyéni - ennek megfelelően sokszínű és eltérő - állásfoglalásaik során" a személyes véleményüket nem tüntethetik fel a közösség és az intézmény hivatalos véleményeként.

Lánczi ezzel és a múlt heti levelével valószínűleg a Corvinusosok a CEU-ért nevű Facebook-oldal tulajdonosainak akart üzenni.