Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindössze 1,7 százalékponttal csökkentette a kétgyermekes átlagos fizetésből élő családok adóelvonását az Orbán-kormány - írja a Mfor. Az OECD friss kiadványa szerint a két gyermeket nevelő pár - melynek egyik tagja az átlagfizetésért, a másik pedig annak 67 százalékáért dolgozik - 36,2 százalékos adóelvonással számolhat. Egy gyermek nélkül egyedülálló, vagy gyermektelen pár adóékénél 8,8 százalékponttal vannak kedvezőbb adózási helyzetben.

A rendkívül alacsonynak tűnő adóék-csökkenés hátterében a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány több, ellentétes hatású intézkedése áll. Azzal, hogy a progresszív személyi jövedelemadót egykulcsosra cserélték minden dolgozó nyert, de nem egyenlő mértékben. A magasabb keresetűek 30 százalék feletti szja befizetése, az alacsony keresetűek 17 százalékos szja-ja csökkent 16 százalékra.

Ezzel párhuzamosan a kisebb bérért dolgozókat az adójóváírás eltörlése hátrányosan érintette, ezt a hatást a gyermeket nevelők esetében ellensúlyozta valamilyen mértékben az újonnan bevezetett családi adókedvezmény. E három lépés eredményezte az, hogy hosszú távon, 2011 óta mindössze 1,7 százalékponttal csökkent az adóék az átlagos és az alatti fizetésből élők családoknál.

A magyarnál nagyobb mértékben kilenc országban csökkent a teher. A legnagyobb mértékben, 5,9 százalékponttal Észtországban (36,2 százalékról 30,3 százalékra). A lengyel kormány is "nagylelkűbb" volt, hiszen 3,9 százalékponttal 31 százalékról 27,1 százalékra mérsékelte a munkabért terhelő adók és járulékok nagyságát a két gyermeket nevelő párok esetében.