Bitay Márton pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: azért fordul az ügyészséghez, mert a közhiteles adatokból az derül ki, hogy a kft. nem felel meg a közhasznúsági követelményeknek, mivel utoljára 2010-ben nyújtott be közhasznúsági nyilatkozatot. Az államtitkár szerint a Székesfehérvári Járásbíróság helyes és jogos döntést hozott a héten a kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. kontra állam perben, amikor kimondta, hogy a kishantosi cégnek nincs joga a helyi állami területek használatára.

Az államtitkár az MTI-nek leszögezte: az állam jogszerűen adta a kishantosi cég által korábban bérelt területet az új bérlőknek. Az új bérlők jogszerűen próbálták megkezdeni az általuk pályázat útján elnyert földterületek művelését, amit többször is megzavart a volt bérlő. Ez utóbbinak kártérítési következményei is lehetnek - hívta fel a figyelmet Bitay -, mivel felmerül a károkozás esete. Példaként a terület őrzésének költségét hozta fel, amely összességében több millió forintot tett ki.

Az államtitkár rámutatott: a mostani ítélettől függetlenül a "Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak" lejárt a szerződése, tehát senki semmit nem vett el a cégtől. Húsz évig használhatták a területet, nem akadályozta vagy zavarta őket ebben senki - tette hozzá. Most egy bérlő helyett van kilenc, akiknek a kezében 40-50-60 hektáros birtoktestek vannak, a kft. helyett pedig családi gazdaság - fogalmazott.

Bitay szerint sajnálatos, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. már nemcsak az államot, a földprogramért felelős államtitkárt és az új haszonbérlőket, hanem a bírósági ítéletet is "hibásnak" tartja. Az államtitkár ezzel Ács Sándornénak, a kishantosi cég ügyvezető igazgatójának véleményére reagált, aki szerint a bíróság figyelmen kívül hagyta a kishantosi cég érveit egyik birtokvédelmi keresetük elutasításával, és ugyanazon a bíróságon, ugyanabban az ügyben az előző két elsőfokú ítélettel ellentétes elsőfokú ítélet született, mely egy "salgótarjáni építési vállalkozásnak" adott birtokvédelmet.

Birtokvédelmet kapott a "törvénytelen nyertes"

A Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya csütörtökön délután közölte, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság elutasította első fokon, nem jogerősen a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. keresetét szerdán, mert jogi álláspontja szerint a vitatott termőföldek birtoklására kizárólag az új haszonbérlők rendelkeznek jogcímmel. Két másik birtokvédelmi perben, ahol az új bérlők voltak a felperesek, elsőfokú ítélet még nem született. A korábbi eljárásoktól eltérően a mostani ügyekben a perbeli területek tulajdonosi jogainak gyakorlója, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) is részt vett beavatkozóként, hogy előmozdítsa az új haszonbérlők pernyertességét.

A korábbi bérlő a bíróság ítéletére reagálva pénteken azt írta, hogy ebben a perben nem vizsgálják, hogy jogosan nyert-e az a Salgótarjánból a pályázati kiírás után Szabadegyházára telepített építési vállalkozás, mely mezőgazdasági tevékenység híján nem is indulhatott volna pályázaton. "Így tehát a bíróság figyelmen kívül hagyva Kishantos érveit, birtokvédelmet adott a törvénytelen nyertesnek" - fogalmazott.

Hozzátette: a pályázati kiírások, a pályázati döntések és az ezek alapján megkötött szerződések szemben állnak az Alaptörvény rendelkezéseivel, a Nemzeti Földalapra vonatkozó törvénnyel, és a Nemzeti Vidékstratégiával, ezért a vidékfejlesztési központ a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól kérte ezek felülvizsgálatát, a szerződések semmisségének megállapítását. Ács Sándorné szerint az ügyvédek nyilatkozataiból a tárgyaláson kiderült, hogy a növények kitárcsázását "jó megoldásnak" tartják a jogi helyzet tisztázására, ami olyan mintha egy vitatott tulajdonú házat ledózerolnának, hogy "ne legyen vita". Hangsúlyozta, hogy az ökológiai mintagazdaság - mint alkotmányos védelemre méltó érték - megőrzését a közérdek védelmében kötelességüknek tekintik.

Aggasztó folyamatok

Az LMP továbbra is aggasztónak ítéli azokat a folyamatokat, amelyek az egyre nehezebbé váló ökológiai gazdálkodás alól húzzák ki a talajt és amelyek a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ellehetetlenülésével járnak együtt - reagált a Székesfehérvári Járásbíróság szerdai döntésre Sallai R. Benedek képviselő pénteken. A képviselő azt mondta, hogy pártja nem a bírósági döntést, hanem a földpályázatok eredményének morális alapját és szakszerűségét kérdőjelezi meg. Hangsúlyozta, hogy sok olyan állami termőföld van még, amelyet nem pályáztattak meg, az LMP pedig keresni fogja annak lehetőségét, hogy segítse a kishantosiakat tevékenységük folytatásában.