Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 7,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban, míg naptárhatással megtisztítva a növekedés 6,2 százalék volt. Úgy vélte, hogy a foglalkoztatás és a reálbérek további növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalomnak köszönhetően folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban.

A szakértő kiemelte: júniusban érdemben gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése a májusban mért 4,4, illetve 5,4 százalékos kiigazított növekedéshez képest, amiben már a devizahitelek elszámolása is szerepet játszhat. Az adatok Suppan Gergely szerint azt is tükrözik, hogy a vasárnapi boltzár nem okozott visszaesést a kiskereskedelemben.

A Takarékbank elemzője kiemelte: a háztartások fogyasztását, így a kiskereskedelmi forgalom növekedését a következő hónapokban továbbra is támogatja a devizahitelek idei elszámolása, ami jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét, valamint csökkentheti a háztartások "óvatossági megtakarításait". Hozzáfűzte, hogy az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat, emellett az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja a bővülést.

Suppan szerint azonban az év második felében a tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme. Ezek hatására idén 5 százalék feletti növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik. Idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában úgy véli, az 5-6 százalékos forgalomnövekedés tartható lesz a következő hónapokban is. Ugyanakkor komolyabb növekedésre következtetni a júniusi adat alapján az elemző szerint egyelőre korai.

Bár a KSH júniusra vonatkozóan még csak első becslését közölte szerdán, tehát a pontos részletek nem ismertek, de az látszik, hogy a kiskereskedelmet továbbra is az üzemanyag-forgalom és a tartós fogyasztási cikkek eladása hajtja. Előbbieknél 9,0, utóbbiaknál 8,1 százalékkal, azaz bőven az átlag felett nőtt a forgalom - emelte ki Németh Dávid, hozzátéve, hogy az élelmiszereknél visszafogottabb, 4,5 százalékos volt a növekedés. "Összességében elmondható, hogy a tartós cikkeknél az elhalasztott vásárlások játszhatnak szerepet, az üzemanyagoknál pedig a viszonylag alacsony árnak köszönhető a növekedés" - fogalmazott a K&H vezető elemzője.