Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Bor Akadémia által gondozott "Év Bortermelője Magyarországon" cím nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Az idei megmérettetésen a legtöbb szavazatot kapták (ABC sorrendben): Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék).

A nyertes Koch Csaba idén hatodik alkalommal került a jelöltek közé. Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken, és a borász sorsa tulajdonképpen a kezdetektől meg volt pecsételve. Már négy éves korában saját fröccsös pohara volt, melybe nagyapja mindig félujjnyi bort töltött, amit aztán annak rendje-módja szerint szódával húzott fel. A papa - aki egyben Csaba példaképe - később sem hagyott fel a terelgetéssel: érettségire két tized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett.

"Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni" - szól a győztes mottója, mely jól tükröződik a diploma óta eltelt 27 év fejlődésében. A Koch Borászat jelenleg 150 hektáron gazdálkodik a Hajós-Bajai borvidéken, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát alkalmazzák - minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához. A szakmai sikereknek néhány éve már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet tíz hektáron gazdálkodó, VinArt néven működő pincészetének eredményei bizonyítanak.

Rendszeresen kiválóan szerepelnek a legrangosabb hazai és külföldi borversenyeken Koch Csaba borai. A közelmúlt legnagyobb sikere a VinAgora Nemzetközi Borverseny idei Champion díja. A borász a fehér, rosé és vörös borok készítése mellett otthon van a jégborok és kései szüretelésű borkülönlegességek szakmai fortélyaiban, három éve pedig megjelent a piacon teljes egészében saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével is.

Koch Csaba tagja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségének, a Magyar Bor Akadémiának, vezeti a Hajós-Bajai borvidéket, és nem utolsó sorban sikeres üzletember. A Koch Borászat 2014-ben az Év Pincészete lett, 2017-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat, idén pedig a rangos CUECO - Best European Winery elismerést kapta meg.

A nyertes borász nagy hangsúlyt fektet a külföldi piacon való megjelenésre, így borai a környező országokon kívül megtalálhatók többek között az Egyesült Államokban, Japánban, Brazíliában, Kínában, Angliában is. A közeljövő legfontosabb célkitűzése az idén elindult bioborászat bővítése, fejlesztése, főleg rezisztens szőlőfajtákkal.