Adóbevételekből ugyanis 200 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly ilyenkor és jelentős uniós átutalás is történt.

A fogyasztás emelkedéséből is nagyban profitál a magyar állam. Idén januárban ugyanis általános forgalmi adóból (áfa) 153,9 milliárddal, személyi jövedelemadóból (szja) 23,9 milliárddal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 23 milliárddal, míg jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018 első hónapjában.

Eközben 222,9 milliárd forint uniós bevétel is érkezett, míg a kifizetések 89,3 milliárd forintot tettek ki, vagyis a költségvetés az uniós támogatások nélkül is többlettel zárta a hónapot. Tavaly januárban nem érkeztek uniós bevételek, akkor több mint 320 milliárd forintot kellett meghiteleznie a magyar költségvetésnek.

A friss adataok szerint 2019. januárban az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapok 23 milliárdos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35 milliárd forintos többletéből tevődött össze. Az uniós módszertan szerinti hiánycél idén a GDP 1,8 százaléka, mellyel párhuzamosan az államadósság aránya is tavalyhoz képest tovább mérséklődhet - mondta Varga Mihály a PM közleménye szerint. Az idei deficitcél valószínűleg tartható lesz - fogalmazott a tárcavezető az M1-en.