Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a nyári szünet utáni első augusztusi kormányülésén költségvetési maradványok elköltéséről döntött, annak ellenére, hogy a hiány már most magasabb az egész évre tervezettnél - írja a zoom.hu.

A múlt heti 35,9 milliárd forinttal együtt idén már 114,6 milliárd forintot költött el a kormány olyan célokra, amikre a parlament, mint a költségvetés legfőbb szerve nem adott közvetlen felhatalmazást. Ettől persze a döntés törvényes.

Az idén létrehozott Központi Maradvány Alap lépett elő az újabb költségvetési tartalékká, amihez a kormány bármikor nyúlhat, ha pénzre van szüksége. Elvileg ezt a célt szolgálja a költségvetés általános tartaléka (110 milliárd forint) de erre használják az Országvédelmi Alapot is (60 milliárd forint), ezt egészíti ki a maradványalap, ahova az elmúlt években el nem költött költségvetési pénzek kerülnek. Maradványok eddig is keletkeztek a költségvetésben, ezek felhasználása nem újdonság, viszont a maradványalap létrehozásával ezek a pénzek láthatóbbak lettek, ugyanis minden egyes költésről külön kormányhatározatot tesznek közzé. A 3 tartalékalap együttesen így 280-300 milliárd forintos szabad pénzt jelent a kormánynak, amit arra költ az államháztartási törvény keretei között, amire csak szeretne.

A mostani döntésben több érdekes tétel van:

  • 543,6 millió forintot kap az MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház), napi kiadásokra és új beruházásokra.
  • 9,8 milliárd jutott a a Rogán Antal vezetése alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda turizmusfejlesztési cél-előirányzatába.
  • A külügy 1 milliárd forintot kap meg nem nevezett külképviseletek felújítására,
  • a Pénzügyminisztérium alatt működő Közbeszerzési Főigazgatóság pedig 3,5 milliárd forintos extra költségvetési támogatást kap.
  • A kormány a maradványokból több milliárd forintot irányít át a határon túlra is.

A kép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.