Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT). Eszerint a korrupció jelenlegi szintje, az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya, illetve a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással van az uniós források magyarországi felhasználására. Mivel a bizottság szerint ez sértheti az EU alapértékeit, indokoltnak vélik az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását - derült ki még múlt hét szerdán mi áll a jelentésben.

A hetes cikkelyt uniós atombombaként szokás emlegetni, mert a renitens tagállamokkal szemben ezzel lehetne a leghatékonyabban fellépni. A több lépcsős folyamat lényege, hogy akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

De az elmúlt időszakban többször felmerült az is - épp a magyar és a lengyel kormányok bomlasztónak nevezett politikája miatt -, hogy átszervezik a kohéziós források elosztását. A GDP-alapú kiosztás helyett a továbbiak egyéb szempontokat is számításba vennének: többek között az ifjúsági munkanélküliséget, az oktatási és a migrációs helyzetet, a jogállamiság állapotát és azt is részletesebben definiálnák, egyáltalán milyen célokra fordítható kohéziós alapból származó EU-támogatás.

Megjött a válasz a kormány kedvenc civiljeitől

Hiányoznak a jogi alapjai az uniós költségvetésből járó források esetleges megkurtításának - mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az MTI által szemlézett interjúban a folyamatokra reagálva. A kormány és Fidesz-KDNP-közeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője szerint az uniós jogban azt a cikket (312) kell irányadónak venni, amelyik rögzíti, hogy az Európai Tanács a költségvetési keretről egyhangúlag határoz.

Mindez szerinte azt jelenti, hogy egyetlen vétó is meg tud akadályozni bármilyen bizottsági előirányzatot. Jelezte azt is, hogy a brexit miatt mindenki készül a kohéziós alap valamilyen átalakítására.

Azt pedig "költségvetési terrornak" nevezte, hogy az EU olyan dolgokhoz kötné a kifizetést, mint az uniós értékek vallása, vagy a jogállamiság helyzete. Szerinte ez új elem az Európai Unióban.

A fotó forrása: Shutterstock.