Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aggasztó adatokra is fény derült az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által a rezidensképzésről készített felmérésből, amelynek eredményeit a portál tudósítása szerint a Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán ismertettek.

Szakmai szempontból általánosan jónak - ötös skálán 3,8 pontra - értékelték a rezidensek a képzőhelyeiket, a munkahelyi légkör már csak közepes körüli minősítést kapott. A rezidensek kevesebb mint fele kap visszajelzést tutorától a gyakornoki munkájáról, 38,8 százalékuk a rezidenskollégáktól, 30 százalék viszont senkitől, semmilyen visszacsatolást nem kap a képzés során elvégzett feladatairól, vagyis arról, hogy mit és hogyan csinál.

A felmérést ismertető Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese ezt komoly minőségi és betegbiztonsági kockázatként értékelte. A rezidensek 52 százalékát a tutora nem számoltatja be az elvégzett munkájáról, csupán 38 százaléka válaszolta azt a kérdőívben, hogy rendszeresen vagy időnként referál.

A rezidensek 80 százaléka hetente három alkalommal, vagy annál többet ügyel, 80 százalékuk szakmai felügyelet mellett. Van, ahol ez csak formális, sőt, egyes intézményekben kifejezetten jelezték a gyakornoknak, hogy ne is keresse a felügyelő orvost.

A válaszolók 70 százaléka szerint a szakképzés biztosítja a felkészülését, azonban a szakmai tartalommal - ami jogszabályban rögzített - csak felük elégedett, 40 százalék pedig közepesre osztályozta azt. Szívesen vennék, ha a stresszkezelési vagy kommunikációs képzést is kapnának.

További részletek itt.

Képünk forrás: Shutterstock