A jövő évtől a gyógynövényes alkoholtartalmú italokra és a gyümölcspárlatokra is kiterjesztik a népegészségügyi termékadót (neta) - mondta a Világgazdaságnak Falcsik István, az RSM Hungary Kft. adótanácsadója. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy olyan gyomorkeserűk is drágulnak, mint az Unicum, amelyre eddig nem vonatkozott a mérséklés. Az emelés oka, hogy az Európai Bizottság már többször bírálta a kormányt, hogy nem egységesen alkalmazza az adót, amelynek végül behódolt Budapest. Eddig hét gyógynövényt tartalmazó keserű esett ki a teher alól.

A jövő évtől az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok, cukros üdítők, csipszek, csokoládék, szeszes italok esetében átlagosan 20 százalékkal lesz magasabb a népegészségügyi termékadó. Míg a kiterjesztés - ahogy azt fentebb írtuk indokolt - az emelésre nem adnak magyarázatot a jövő évi adócsomagban és a költségvetési tervezetből sem derül ki, hogy mekkora bevételt várnak.

Jövőre a cukrozott üdítőitalok mostani, literenként 7 forintos csipsz­adója több mint a duplájára, 15 forintra emelkedne. Az energiaitalok esetében 40 forintról 50 forintra való növekedést, a cukrozott kakaóporoknál pedig 15 forintos kilogrammonkénti drágulást ír elő a törvénytervezet. Drágulhatnak a sós snackek is, ezeknél kilogrammonként 250 forintról 300 forintra emelkedne az adó, míg az ízesített sörök esetében a mostani 20 forintos adót literenként 25 forintos követheti - írja a lap.

Tavaly 31,7 milliárd forint, az idén 30,4 milliárd forint folyhat be a netából a költségvetésbe.

Az újság emlékeztet, hogy korábban az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, az Édességgyártók Szövetsége, a Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma közös közleményében arra figyelmeztetett, hogy a neta emelésének káros hatásai messze felülmúlnák az intézkedés vélt népegészségügyi előnyeit. Ráadásul a neta a fogyasztókat terheli majd, nem a cégeket.

Fotó: Ajpek Orsi/Napi Gazdaság.