Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly novemberben az Európai Bizottság is áldását adta a paksi atomerőmű tervezett bővítésére. A szervezet ugyan arra jutott, hogy nemzetközi beruházási tendert kellett volna kiírni a létesítésre, de elfogadta a magyar kormány érvelését, miszerint az atomerőműt csak az oroszok fejleszthetik tovább, mert a már meglévő blokkok már a Roszatom technológiáját használják. Az ügyben az Európai Bizottság csak annyit követel meg, hogy a magyar kormány vállalja, az alvállalkozói szerződések megkötésénél majd betartják azokat a nemzetközi tendereztetési szabályokat, amelyeket a Roszatom fővállalkozói megbízásánál elhagytak. Vagyis engedjenek külföldi cégeket is a megbízásokhoz.

Még meg sem született a döntés, amikor az osztrák kormány már jelezte, megtámadják a beruházást. "Egyértelműen ellenzem az atomerőmű bővítését. Még az Európai Bizottság is arra a következtetésre jutott a beruházást vizsgáló riportjában, hogy az erőmű soha nem lesz nyereséges hatalmas állami segítség nélkül" - mondta Christian Kern akkori szociáldemokrata kancellár a 12 és fél milliárd eurót felemésztő beruházásról.

Az osztrákok azért ellenzik a bővítést, mert a paksi villamos energia olyan pluszkapacitást hoz a nemzetközi hálózatba, amely a német áramtőzsdén várhatóan megawattonként 70 eurócenttel lenyomja az árakat (jelenleg 21,5 eurón állnak). Mivel az osztrák piacon is a német tőzsde az irányadó, a hatást nem tudják elkerülni.

Azóta Ausztriában választás volt, melyen a szociáldemokrata Kern pártja veszített, helyét a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) vette át a hatalomban. Bár a magyar kormány hangoztatta, és az elemzők is arra számítottak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével javulhatnak a bécsi politikai kapcsolatok.

Ennek az ellenkezőjére utal, hogy hétfőn az osztrák kormány bejelentette, megtámadják a beruházást az Európai Bíróságon. "Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást." - idézi az Index az osztrák környezetvédelmi tárca indoklását. Arra kérik a bíróságot, hogy semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést.

A fotó forrása: Shutterstock.