Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kisebbségi részvénycsomagot és üzletrészeket kínál e-árverésen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő - írja a Világgazdaság. Az elmúlt napokban összesen negyven társaság állami kisebbségi részesedésének került kalapács alá a vagyonkezelő elektronikus aukciós portálján.

A legtöbb esetben mindössze pár darab részvény eladásáról van szól, s bár van köztük néhány komolyabb tétel, az árverés célja, hogy az állami vagyonkezelő végre megszabadulhasson ezektől a mikrorészesedésektől.

A nagyobb tételek közül kiemelkedik az energiakereskedéssel foglalkozó Ganz Szolgáltató Zrt. 12,99 százalékos részesedése, ennek kikiáltási árát 69 millió forintban határozta meg az állami vagyonkezelő. Az MNV 59 millió forintos kikiáltási áron kínálja a gyógyszeralapanyagokat gyártó CF Pharma Kft. állami részesedését, ami a cég részvényeinek mindössze 0,9 százaléka.

Szintén eladó a Keletfa Kft. állami tulajdonú részesedése. A cég ma a magyar piac egyik vezető koporsógyártó társasága, termékeinek jelentős részét külpiacokon értékesíti.A vállalat többsége magánszemélyek tulajdonában van, az állam részesedése mára mindösszesen 3,55 százalékra olvadt. Színesíti az értékesítést, hogy 2,8 milliárd forintért az magyar hadsereg egykori MiG-flottája is vihető.