Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyikorgó, hajlongó kőrisek és több száz kidőlt fa mutatja a lébényi erdő pusztulását, az ösvényen már enyhén szeles időben is életveszélyes sétálni. A fák egy agresszív gombás fertőzés miatt fordultak ki és dőltek rá a tavasszal hóvirággokkal borított tanösvényre. A problémát évek óta próbálja megoldani a helyi önkormányzat, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodásra - derül ki az önkormányzat közleményéből.

A betegség ellen nincs gyógymód, a védett tanösvényt és a még egészséges egyedeket megmentené, ha a szezonon kívüli időben kivágnák és elvinnék a fákat.

Lébényről a legtöbb embernek a középkori templom, a Szent Jakab zarándokút és a hóvirágmező jut eszébe. Városmarketing szempontból sem mutat jól, ha utóbbit megnézni életveszélyes. Ráadásul tavasszal több ezer ember látogat Lébénybe a hóvirágmező miatt, köztük óvodás, kisiskolás csoportok - mondta Kovács Gábor, Lébény polgármestere.

A problémát folyamatosan jelzik a helyi lakosok az önkormányzatnak, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodáshoz

- tette hozzá a polgármester.

A kőriseket pusztító gombás betegségre már 8-10 éve felfigyeltek a lakosok, a fertőzés azóta folyamatosan terjed a területen. A vészről az utóbbi években több tanulmány is készült, amelyek szerint a kőris a szilfához hasonlóan akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt egész Európában.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere Fotó: Napi.hu/Molnár Zsolt

Kovács Gábor szerint a lébényi erdőben egy országos probléma mutatkozik meg, ami közbiztonsági és erdőgazdasági okokból is nagyobb figyelmet érdemelne.

Lassan egy évtizede küzdünk a helyzettel eredménytelenül. Ez az állapot tarthatatlan, ráadásul a probléma messze túlmutat Lébényen. Bízom benne, hogy a segélykiáltásunk hozzáértő szakemberekhez is eljut

- hangsúlyozta a polgármester.