Felforgatta az újlakáspiacot Varga Mihály pénzügyér bejelentése, miszerint 2019 végétől nem tervezi a kormány az 5 százalékos áfakulcs meghosszabbítását az új építésű lakásoknál

A Pénzügyminisztérium Figyelőhöz eljuttatott válaszából kiderül, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) milyen új elemekkel tudja majd kiegészíteni a várható kompenzáció kapcsán. A konkrét eszközökről még nem született döntés, de nagyon valószínű, hogy a csok rendszerén keresztül, a gyerekszámhoz kötve érvényesíthetik a támogatást - írta a portál.

Az is kérdés, hogy mi lesz az átmeneti időszakban azokkal a lakásokkal, amelyek már építés alatt állnak, de az áfakulcs megemeléséig várhatóan nem készülnek el.

A 2020 utáni időszakban a szakértők szerint visszaesés várható a lakásépítésekben, a kérdés csak annak mértéke lesz. A kompenzációval kapcsolatban viszont az sem egyértelmű, hogy a mostani költségvetési rendszerben honnan lesz minderre keret.

Varga korábban azt mondta, azért nem hosszabbodik a lakásépítés 2019 végéig tartó áfakedvezménye, mert az intézkedés átmeneti időszakra szólt, és a kormány nem is tett felelőtlen ígéreteket ennek ellenkezőjére. A kedvezményt sokan ingatlanbefektetésekhez vették igénybe, pedig az intézkedésnek nem ez és nem is az ingatlanok drágítása, hanem az otthonteremtés volt a célja, ezért inkább az otthonteremtési támogatások bővítése várható jövőre.

Egy parlamenti kérdés kapcsán pedig a miniszter úgy fogalmazott, hogy "elég nagy baj lenne, ha csak az áfán múlna a lakáshoz jutás". Nőtt a foglalkoztatás, 30-ról 10 százalékra csökkent a fiatalok körében a munkanélküliség. Ez az alapja annak, hogy valaki banki hitelhez jusson, emellett önálló jövedelme lesz és el tud indulni a saját lakás megteremtése felé - tette hozzá Varga.

Fotó forrása: Shutterstock.