A szövetségnek jelenleg 18 tagja van, a kötelékükbe tartozó szövetkezetek létszáma meghaladja a 10 ezer főt, s az alelnök szerint a többi nyugdíjas szövetkezet is legalább ennyi tagot tömörít - írta a portál.

A KSH 2018-as adatai alapján 2,6 millió ember kapott nyugdíjat és egyéb ellátást, ezek 5,5 százaléka, mintegy 130 ezer fő van jelen aktívan a munkaerőpiacon.

Közérdekű nyugdíjas szövetkezetet legalább hét, öregségi nyugdíjban részesülő személy hozhat létre a szövetkezet alapszabályának elfogadásával. Az általános szövetkezeti szabályoktól eltérően a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja csak természetes személy lehet, aki vállalja a személyes közreműködést. A tagok legalább 90 százalékának öregségi nyugdíjban részesülőnek kell lennie.

Az adószabályok 2019 eleji változása nyomán mindegy, hogy egy nyugdíjas munkaviszonyban vagy szövetkezeti jogviszonyban vállal munkát, munkáltatóját már csak 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) terheli. A szövetkezeti tagok nem munkabért kapnak, hanem szövetkezeti tagi jövedelmet, hiszen nem munkaviszonyban foglalkoztatják őket a szövetkezetek.

A szövetkezetek előnye az, hogy a nyugdíjasoknak rugalmas, a saját időbeosztásuknak és kompetenciájuknak megfelelő lehetőséget biztosítanak. Továbbá olyan szociális teret is létrehoznak számukra, ahol új kapcsolatokat építhetnek és számukra érdekes programokon vehetnek rész a közösségi alap segítségével. A vállalkozásoktól pedig rengeteg adminisztrációt, toborzást, szervezést, bejelentési kötelezettséget átvállalnak a szövetkezetek, továbbá olyan adatbázisból dolgoznak már, ahol bármilyen igényre van megoldás - sorolta Dolgos.

A nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának lehetőségét 2017-ben jelentette be Kósa Lajos és Harrach Péter fideszes és KDNP-s képviselők, méghozzá úgy, hogy a kormány szövetkezetekhez osztotta ki a foglalkoztatási feladatot. Pontosabban a nyugdíjasok tagok lettek a szervezetekben, őket pedig kölcsönzött munkaerőként közvetítették a munkáltatókhoz, akik mentesültek a normál esetben fizetendő szociális hozzájárulási adótól - ami akkor 22 százalék volt -, valamint a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulástól. Így csak a 15 százalékos szja-t kellett utánuk fizetni. Két éven belül legalább 800 ezer - 1 millió nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz - fogalmazta meg Kósa Lajos akkor a kormány elvárásait, reményeit a rendszerrel kapcsolatban.

Csakhogy a szövetkezetek csillaga viszont leáldozóban van: tavaly nyáron a kormány bejelentette, hogy adókedvezményessé teszik a nyugdíjasok közvetlen foglalkoztatást. A jogosultsági időt szerzetteket idén január 1-jétől úgy alkalmazhatják a munkáltatók, hogy lényegében csak a 15 százalékos szja-t kell utánuk befizetni.