Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány szerint egyértelmű, hogy az Európai Parlament (EP) tegnap nem fogadta el a Sargentini-jelentést - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Ezt arra alapozzák, hogy a lisszaboni szerződés szerint az ilyen jelentés elfogadásához kétharmados többség szükséges, ezt pedig nem kapta meg a dokumentum, ha a tartózkodó szavazatokat is beleszámították volna az eredménybe.

"Az EP házszabálya nem írhatja felül az alkotmányt. A tartózkodó szavazatokat is számolni kell, a lisszaboni szerződés világosan fogalmaz" - magyarázta Gulyás Gergely. Egyértelművé tette, hogy a kormány jogi lépéseket fontolgat, a céljuk, hogy a bíróság kimondja, hogy a Sargentini-jelentést az EP nem fogadta el. A kormány amúgy abban bízik, hogy a 2019 európai parlamenti választásokon a bevándorlásellenes erők többségbe kerülnek az EP-ben.

Az Európai Parlament szerdán hagyta jóvá a magyarországi helyzetről szóló Sargentini-jelentést, és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló hetes cikkelyes eljárást. A jelentést elfogadásához kétharmados többségre volt szükség, ami úgy jöhetett össze, hogy a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) sok képviselje is az igen gombot nyomta meg. Végül 448 igen, 197 nem szavazattal, 48 tartózkodás mellett fogadták el a Sargentini-jelentést.

Orbán Viktor miniszterelnöke is felszólalt az EP keddi vitáján, szerinte a képviselők nem egy kormányt, hanem egy országot és egy népet ítélnek el. "Súlyos felelősséget vesznek a nyakukba a szavazással, amikor egy népet ki akarnak kirekeszteni az európai döntésekből" - mondta a kormányfő.

A fotó forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás.