A Miniszterelnökség felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta a magyar kormány álláspontját, amely szerint sem a finanszírozást nyújtó donor országoknak - Norvégia, Izland, Liechtenstein -, sem a hazai kormánynak, sem a támogatottaknak nem érdeke, hogy a rendszerről ne alakuljon ki tiszta kép a következő pár hónapban. A teljes körű vizsgálat várhatóan 3 hónapot vesz igénybe, majd ezt követően kiderül, hogy az említett gyanú beigazolódik-e - közölte Csepreghy.

A helyettes államtitkár elmondta, a Kehi-vizsgálatot bemutatják a norvég kormánynak is azért, hogy a legvilágosabb kép alakuljon ki arról, hogy az alap forrásait valóban a meghatározott célokra felhasználták-e fel. Csepreghy Nándor hozzátette, ha a magyar kormány gyanúja igazolódik, akkor az megadja annak a jogalapját, hogy az egész rendszert újratárgyalják a donor országok és Magyarország között.

A norvégok léptek, mert a magyar kormány átalakította a rendszert

Norvégia budapesti nagykövetségének honlapján május elején közzétett tájékoztatás szerint Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával, a monitorozással kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át, amit a megkötött egyezmények megszegésének neveztek.

Csepreghy Nándor akkor azt mondta az MTI-nek, hogy a magyar fél azt kéri, a felfüggesztést a döntéshozó terjessze ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak. Jelenleg ez a forrás Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkezik (ezt az alapítványt választották a norvégok a másik pályázó Századvég helyett - a szerk.), amely a Csepreghy szerint az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil.