Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2020-as egész éves GDP-növekedés 2,5-3 százalék között alakulhat, azonban a kivételesen nagy bizonytalanság miatt a Varga Mihály pénzügyminiszter által korábban említett mínusz 0,3 és 3,7 százalék közötti sávban bármi előfordulhat - mondta a napilapnak Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

A mélypont a második negyedév lehet és az alappálya szerint hajszálon múlhat a technikai recesszió - azaz amikor egymást követő két negyedévben zsugorodik a gazdaság - elkerülése. Majd a július-októberi időszakban újra beindulhat a növekedés, az év utolsó három hónapjában pedig erőteljes felpattanás várható - véli az elemző.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója szerint a korábbi 3 százalék feletti előrejelzés már nem tartható, az idén csak a legkedvezőbb forgatókönyv esetén emelkedhet a GDP 3 százalékkal. A szakértő a növekedés alsó határát a jelenlegi körülmények között 1 százalékra teszi.

Idén a 2 százalék körüli növekedés még technikai recesszió esetén is elérhető, ha az év második felében újraindul a gazdaság - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője. A második negyedévben a szezonálisan és naptárhatással igazítottan 3 százalékos növekedés is zsugorodást jelenthet negyedéves alapon. A pénzügyminiszter által említett, mínusz 0,3 százalékos forgatókönyv akkor valósulhat meg, ha a járvány elhúzódik - tette hozzá az elemző.