Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az autóforgalomhoz hasonlóan a tömegközlekedési járatokon is sokkal kevesebben utaznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet, az ehhez kötődő céges óvintézkedések és az iskolabezárások miatt. Sokan még a hónap elején, amikor nem volt ennyire durva a helyzet, megvették a bérletüket, ám ezeket most nem használják ki.

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot és a Budapesti Közlekedési Központot, hogy mennyivel csökkent az utasforgalom az elmúlt napokban és kapnak-e valmilyen kompenzációt a bérlettel rendelkező utasok.

A BKK válaszából kiderül, hogy a cég folyamatosan figyeli a járatok kihasználtságát, ezek alapján határozzák meg a menetrendet. A járványhelyzet bevezetése óta átlagosan 10 százalékra esett vissza a közösségi közlekedési járatok utasszáma. Jellemző adat, hogy egy-egy járművön 4-6-an, vagy még kevesebben utaznak. Egyes gerincvonalakon - ezek közé tartoznak többek között a Thököly úti, rákoskeresztúri buszjáratok vagy az 1-es villamos Zugló vasútállomás körüli vonalszakasza - esetenként, jellemzően reggel 7 óra előtt előfordul több utas is, de a járatok telítettsége ekkor sem haladja meg a 30 százalékot.

Arra a kérdésünkre, hogy kompenzációként például tervezik-e az márciusi bérletek érvényességének meghosszabbítását a BKK közölte:

Foglalkozunk azon utasok kompenzálásának kérdésével, akik megvásárolt, és már érvényes bérletüket nem tudják kihasználni, de ebben - a BKK hatáskörén részben túlmutató - kérdésben egyelőre erről még nem született döntés.

A BKK azt ígérte, amint düöntés születik ebben az ügyben, azonnal tájékoztatást adnak róla.