Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult vírust azonosítottak. Az új koronavírus elnevezése 2020. február 12-től "súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2" (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés a pedig "koronavírus-betegség 2019" (coronavirus disease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.

A fertőzés terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A betegség 80 százalékban enyhe tünetekkel lezajlik. Súlyos betegséggel elsősorban az idősebb korosztály érintett Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre - olvasható az NNK honlapján.

Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása:

  • A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.
  • A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
  • A gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, a használt zsebkendőt ki kell dobni, majd kezet kell mosni.
  • A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell, a gyermekek ezek használatát felnőtt ellenőrzésével végezzék.
  • Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.
  • Szellőztessenek gyakran.
  • A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő.
  • A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.
  • A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt.
  • Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
  • A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.
  • A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.
  • A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása úgynevezett termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.
  • A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95 Celsius-fok hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja.
  • Kevertszálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható.
  • Beteg gyermek ne járjon közösségbe.
  • Amennyiben egy gyermeknél vagy dolgozónál légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell.
  • Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a gondozottak fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.

Egy bezárás nehéz helyzetbe hozná az iskolákat

Bár a koronavírus-járvány miatt egyre több szomszédos ország zárja be az iskolákat, a magyar hatóságok erre még nem szánták el magukat - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Klubrádióban. Szavai szerint egyre reálisabbá válik ez a forgatókönyv, hiszen a biztonság miatt az a lényeg, hogy ne terjedhessen a vírus.

A kényszerszünet nehéz helyzetbe hozná az iskolákat, amelyek többsége nem tudna mit kezdeni a nyárba még inkább belógó tanév időjárásával. A jogszabályok alapján ugyanis nagyjából 180 napot kell iskolába járni, pótolni kellene a kieső tanítási napokat, a meleg idő azonban sokszor már május végén is gondot okoz. Az iskolák bezárása legérzékenyebben az érettségi vagy szakmai vizsga előtt álló diákokat érintené, számukra néhány hét kiesés is gondot jelenthet a felkészülésben.