Jelenleg 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban van - mondta az MTI beszámolója szerint Menczer Tamás, Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár.

Mind a három magyar, aki a japán partoknál veszteglő óceánjárón ragadt, egészséges. A hajón 61 fertőzöttet regisztráltak, de a zenész testvérpár és a felszolgálóként dolgozó magyar jól van, velük a tokiói nagykövetség tartja a kapcsolatot.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felsorolta az eddigi intézkedéseket, hangsúlyozva, hogy mind a tárca, mind pedig az operatív törzs az első pillanattól minden szóba jöhető körülményre felkészült. Jelenleg a betegséggel kapcsolatos pánik lényegesen nagyobb probléma, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírus.

Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben, és az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak - mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Ennek érdekében készítették el az akciótervet és állt fel a védekezés összehangolásáért felelős operatív törzs. Elmondta továbbá, hogy a védekezés elsősorban a határokra és a Liszt Ferenc-repülőtérre összpontosul.

A büntetés-végrehajtási intézetekben három műszakban gyártanak védőfelszereléseket. Jelenleg is van elég védőfelszerelés - maszk, kesztyű, védőruha - az egészségügyi intézményekben.

A pécsi egyetemen a vírus kimutatására alkalmas módszerrel is rendelkeznek, azonban diagnosztikai vizsgálatot nem végez a laboratórium. Ezt csak akkor teszi, ha az ország járványügyi helyzete ezt megkívánja és az esetlegesen szükséges segítségre külön felkérést kap a járványügyi hatóságtól, azaz a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható.