Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön kezdődik az ororszországi focivébé, ennek apropóján a  Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt nagyszabású tévétesztet (fizetős tartalom) készített: hét gyártó 141 készülékét vizsgálták.

60 ezertől a millió nagyságrendig

A laboratóriumban végzett teszt során a kép- és hangminőség mellett az extra funkciókat, a használhatóságot és az energiafogyasztást is nézték a szakemberek. A 81-161 centis képátmérőjű tévék ára 60 ezer forintról indul, de volt 1 millió forint fölötti termék is.

Az összesített szempontok alapján hat termék végzett a lista élén, mivel jó hang- és képminőséget nyújtanak, energiahatékonyak, könnyen személyre szabhatók, gyorsan, könnyen használhatóak okostévéken. Ezek elég drágák, többnyire félmillió forintba, vagy ennél többe kerülnek, de volt közöttük 270 ezer forintos készülék is.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető tesztért - amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye - pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing ) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

Leginkább a kép- és hangminőség miatt veszített pontot több készülék. A képminőségnél laboratóriumban vizsgálták többek között a színkontrasztot, a színárnyalat- és kontrasztváltozást különböző látószögnél, a külső fény tükröződését a képernyőn, a mozgókép folytonosságá. Pontvesztés elsősorban az elmosódó gyors mozgókép miatt történt, valamint azért, mert több készüléknél erősen csökken a színkontraszt, ha nem szemből nézzük - ez utóbbi leginkább akkor zavaró, ha nagyobb család vagy társaság együtt tévézik.

Hangminőségnél vizsgálták a készülékeknek azt a maximális hangerejét, amelynél még nem lép fel zavaró hatás. A szakértők további teszteket végeztek pop- és komolyzenei számokkal, illetve egy drámai jelenet lejátszásával - amelyek lefedik a tévéhangok széles skáláját. Hang- és képminőségre csak a tesztelt termékek közel fele kapott 3 vagy 4 pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

Százalékok, eredmények

A tesztben a 100 centiméternél (cm) kisebb kategóriában egyik sem ért el 61 százaléknál magasabb értéket az összesített szempontok alapján. Míg a képminőség, energiahatékonyság és használhatóság alapján közepesnek mondhatók, leginkább a gyengébb hangminőséggel veszítettek sok pontot. 280 ezerért és 90 ezerért is kaphatunk olyat, amelyik nagyjából ugyanazt a szintet hozza.

Az eggyel nagyobb, 100-120 cm képátlójú tévék közül 31 termék szerepelt a tesztben, ezek között lista élén 70 százalék fölötti összesített eredménnyel közepesnél jobb hang- és képminőséggel 9 termék végzett, az árak között nagy a szórás. Hasonló teljesítményű készüléket kaphatunk 130 ezerért is és 330 ezerért is.

Forrás: KEVORK DJANSEZIAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP