Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A januári 676 millió eurós többlet valamivel alacsonyabb lett az általunk várt 740 millió eurónál, az 501 millió eurós Bloomberg-konszenzust azonban jelentősebben meghaladta - kommentálta a KSH friss adatait Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője.

Várakozása szerint 2018-ban a külkermérleg többlete összességében csökkenhet a tavalyihoz képest, de várhatóan továbbra is magas marad. A főbb exportpiacok kedvező konjunkturális kilátásai támogatják az export bővülését, azonban ezzel párhuzamosan a fogyasztás és a beruházások élénkülése is folytatódik, melyeknek importvonzata magas. Emiatt a következő hónapokban az import bővülési üteme várhatóan ismét meghaladja az exportét, a januárban látott importbővülés feletti exportnövekedési ütem így átmeneti lehetett.

Januárban az export euróértéke 10,1, az importé 9,3 százalékkal nőtt, így a többlet 113 millió euróval haladta meg az egy évvel ezelőttit. A robosztus belső kereslet, az élénkülő fogyasztás és dinamikusan növekvő beruházások importnövelő hatását ellensúlyozhatta a dübörgő európai konjunktúra, valamint újabb exportkapacitások folyamatos üzembe helyezése - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A bővülő többlet arra utal, hogy az erős belső kereslet mellett a külkereskedelmi egyensúly javulása is hozzájárul a GDP növekedéséhez, a GDP akár érdemben gyorsulhat a 2017. végi ütemhez képest is.

Az év egészében ugyanakkor a szakértő arra számít, hogy a külkertöbblet 200 millió euróval, 7,88 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében enyhén rontja a GDP növekedését - de jóval kisebb mértékben, mint tavaly. A tartósan magas aktívumnak köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019-ben pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így 2018 második felében Suppan a forint lassú, fokozatos erősödésére számít.