Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Volna olyan módszer az állami munkavállalók juttatásainak emelésére, amely úgy tenné versenyképesebbé a különféle közszférabeli munkahelyeket, hogy közben segíthetne az állami, önkormányzati cégeken, a gazdaságon és az államkasszán is - mondta el Domokos László a napilapnak.

A számvevőszék első embere egyfajta utalványrendszer bevezetéséről beszélt. A szisztéma lényege, hogy a közszféra dolgozói - illetményük emelése mellett - a jövőben jövedelmük egy részét utalvány formájában kapnák meg, amelyet csupán bizonyos célokra lehetne felhasználni. Ilyen cél lehet az egészségügyi ellátás, az oktatás-képzés vagy a többéves megtakarítás.

Fontos elem, hogy az utalvánnyal csak bejegyzett, minősített vállalkozások szolgáltatásait lehetne igénybe venni. Ez garantálná, hogy az érintett munkavállalók megfelelő színvonalú ellátáshoz, képzéshez, biztonsághoz juthassanak - magyarázta az ÁSZ elnöke.

Véleménye szerint az utalványként adott összeg fontos célokat szolgálna: pluszpénzek kerülnének az egészségügybe, az oktatás különböző szervezeteihez, és a megtakarítások is növekednének.

Az utalványos fizetés további előnye, hogy a szolgáltatóknak számlát kellene ­kiállítaniuk róla. Fontos, hogy Domokos javaslata szerint mivel nem papíralapú szelvényekről lenne szó, hanem elektronikusan üzemeltetett rendszerről. A részleteiben még kidolgozandó elektronikus utalványok bevezetése hasonló áttörést jelentene a költségvetési kiadásoknál, mint az online pénztárgépek rendszerbe állítása volt a költségvetési bevételeknél - fogalmazott az elnök.