Az árak változását a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,0 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar és a 28 százalékos súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai egyaránt 2,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai 1,2 százalékkal csökkentek az előző év júniusához képest - derül ki a jelentésből.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,2, a beruházási javakat gyártókban 3,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,3 százalékkal nőttek az árak. Viszont visszaestek az exportértékesítés árai 1,2 százalékkal, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,5, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban - a nemzetközi villamosenergia-piaci éves árváltozások következtében - 16 százalékos árcsökkenés történt.

A belföldi értékesítés árai 5,2, az exportértékesítéséi 1,5 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal magasabbak voltak.

Májusában az ipari termelői árak 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 4,1 százalékos emelkedés után.