Januárban az export euróban számolt értéke 10,2, az importé 9,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 135 millió euróval 698 millió euróra nőtt- jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A március 9-én kiadott első becslésben 0,1 százalékponttal alacsonyabb, 10,1 százalékos export-  és 0,2 százalékponttal kisebb, 9,3 százalékos importnövekedést jelentett a KSH, így az aktívum is 22 millió euróval nagyobb lett.

Így változtak az adatok:

2018. januárban:

 

  • A kivitel értéke 8,5 milliárd euró (2625 milliárd forint), a behozatalé 7,8 milliárd euró (2411 milliárd forint) volt.

 

2018. januárban az egy évvel korábbihoz képest:

 

  • Euróban kifejezve az export értéke 10, az importé 9,1 százalékkal nőtt.
  • A külkereskedelmi aktívum 135 millió euróval nőtt. (Az egyenleg 22 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.)
  • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 9,9 százalékkal emelkedett.
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala exportban 0,5, importban 0,8 százalékkal csökkent. A cserearány 0,3 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,1 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékkal erősödött
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 9,1, az importé 16 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele csaknem tizedével, behozatala mintegy ötödével emelkedett.
  • A műanyag-alapanyagok exportja kismértékben haladta meg a 2017. januárit, importja viszont közel tizedével nőtt. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek forgalma mindkét irányban kismértékben emelkedett; a behozatalban az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek, a kivitelben az ellenőrző mérőműszerek és azok alkatrészeinek forgalomnövekedése miatt. A vas és acél importja több mint ötödével, exportja pedig több mint harmadával emelkedett, mindkét esetben a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozása játszott közre.
  • A színesfém kivitele hozzávetőleg ötödével, a behozatala viszont kismértékben növekedett, amit import- és exportoldalon egyaránt a megmunkálatlan alumínium, valamint az alumíniumlap, -lemez és -szalag forgalma befolyásolt. Az egyéb fémtermékek exportja és importja egyaránt több mint tizedével nőtt. Kivitelben az összetett szerkezeti elemek, illetve a vasból és acélból készült készáruk, míg a behozatalban is a vasból és acélból készült készáruk, valamint az abból készült csavaráruk, szegecsek forgalomváltozása dominált.
  • Az energiahordozók importvolumene 15%-kal visszaesett a 2017. januárihoz képest. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala megközelítőleg ötödével, a természetes és mesterséges gáz importja pedig kismértékben csökkent. A villamos energia behozatalában közel 20%-os csökkenés figyelhető meg.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 11, az importé 15%-kal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja kismértékben, importja több mint tizedével emelkedett. A kivitel növekedésében a kukorica-vetőmag, a behozatal növekedésében pedig egyrészt a kukorica, másrészt a kenyér és egyéb pékáruk forgalma dominált. A hús és húskészítmények exportja az importnál nagyobb mértékben növekedett, az élelmezési célú baromfi kivitele miatt. Az ital és dohány exportja közel tizedével, az importja viszont szinte felével nőtt. A növekedést importban a szivar és a cigaretta, exportban pedig az ásványvíz forgalomváltozása eredményezte.
Fontos adat még, hogy az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 10, a behozatalé 9,9 százalékkal haladta meg a 2017. januárit. A külkereskedelmi többlet 82 millió euróval nőtt, és 977 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 15, a behozatalé 12 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 53 millió euróval javult, és 279 millió eurós passzívumot mutat.