Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,7 százalékkal nőtt - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,5 százalékkal nőtt januárban az előző hónaphoz képest.
  • A meghatározó súlyú ágazatok közül jelentősen bővült az élelmiszeripar, főként a húsvétra készülő húsipar húzta - mondta az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője. A járműgyártás és az elektronikai ipar átlag körül nőtt januárban.
  • A közepes súlyú ágazatok közül a fémalapanyag és fémfeldolgozás, az építőanyagipar és a gyógyszergyártás nőtt átlag fölötti mértékben - ismertette.
  • A kiigazítatlan adatokat vizsgálva legutóbb tavaly októberben volt nagyobb az ipari termelés éves bővülése, mint idén januárban. Összesen négy olyan hónap volt a múlt évben, amikor nagyobb volt az éves növekedés az idén januári 6,9 százaléknál.
  • A munkanappal kiigazított adatok szerint szintén tavaly októberben volt nagyobb legutóbb az éves bővülés, és öt olyan hónap volt tavaly, amikor az emelkedés meghaladta az idén januári 6,7 százalékot.

 

Az ipari termelés volumene 2017 decemberében 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2016 decemberében.