Guardian: Távol maradtak a szavazók, érvénytelen a magyar menekültügyi népszavazás - idézi az Index a Guardian online kiadásának vezető  vasárnap esti cikkét  a magyar kvótareferendumról. Orbán az érvénytelenség ellenére megpróbálja az eredményt arra használni Brüsszelben, hogy elérje, "ne kelljen olyanokkal együtt élnünk, akikkel nem akarunk". Egy budapesti kommentár szerint viszont Orbán vesztett: "hogyan vezethetne kulturális ellenforradalmat Brüsszelben, ha a neki legfontosabb ügyben képtelen volt elég választót mozgósítani?".

BBC: A magyar népszavazás elutasította az EU kötelező betelepítési törvényét - Azok a magyarok, akik szavaztak a vasárnapi népszavazáson, jelentős arányban elutasították az EU kötelező migráns-kvótáját, azonban a referendum nem érte el az érvényességhez szükséges 50 százalékos részvételi limitet, írja objektív beszámolójában a BBC.

Telegraph: A magyar népszavazáson a választók 98 százaléka nemet mondott az EU migráns kvótájára. Brüsszel elleni dacos kiáltás a migránskvóta ilyen nagy arányú elutasítása, amellyel nagyon valószínű, hogy Magyarország bebetonozza saját magát az EU-val szembeni ellenforradalmi szerepbe.

CNN: A magyar választók elutasították az EU migráns-betelepítési tervét, azonban kicsi volt a részvétel, így nem érvényes a szavazás. A CNN egy amnesty-s szakértőt idéz, aki szerint Orbán a népszavazással igazából nemzetközi PR-tevékenységet folytat, ez a célja.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Kudarc Orbán Viktornak, hogy érvénytelen lett a menekültkvótákról kezdeményezett népszavazás, írja vezető anyagában a FAZ online kiadása. A magyar kormány példátlan kampányt indított a választók mobilizálására, amiben a témát a bűnözéssel és a terrorizmussal kapcsolták össze. Ebből a szempontból érzékeny vereséget jelent Orbánnak a referendum érvénytelensége.

Spiegel: Nem jött össze Orbán népszavazása a menekültkvótákról - Érvénytelen lett a Magyarországon kiírt, vitatott népszavazás a menekültek unión belüli elosztásáról, írja a baloldali irányultságú német lap. A referendumot a jobboldali-konzervatív kormány kezdeményezte, a hónapokon át tartó, idegenellenes kampány, az EU és Németország vezetői elleni támadások után egyértelműen a nem szavazatok győzelmét várta mindenki.

Le Monde: A menekültek befogadásáról szóló népszavazás a nemek győzelmével ért véget, de érvénytelen lett, mert Orbán Viktornak nem sikerült elég embert mozgósítania. Ennek ellenére Orbán "nagyszerű győzelemről" beszélt, miközben a Jobbik lemondásra szólította fel.

További részletek itt.