A külföldi bankkártyahasználat során egyre gyakoribb, hogy a kártyaleolvasó terminálok és készpénzkiadó automaták - felismerve a bankkártya pénznemét - lehetővé teszik úgynevezett helyszíni átváltással (a helyi valuta mellett) a forintban történő fizetést is. A kényelmi szolgáltatás azonban a "hagyományos" átváltáshoz képest gyakorta kedvezőtlenebb árfolyamokkal és extra költségekkel számol, így a tranzakciók indokolatlanul megdrágulhatnak - írja közleményében a jegybank, amelyhez az elmúlt időszakban több panasz is érkezett a jelenségről.

Előfordult az is, hogy a külföldi készpénzkiadó automata (ATM) - ellentétben a vonatkozó európai uniós szabályozással - kizárólag az üzemeltető által meghatározott árfolyamon átszámított forintösszeg elfogadását tette lehetővé. Valójában mindenhol a két lehetőség van: van a helyszíni átváltás (más néven: dinamikus valutakonverzió, DCC), valamint az, hogy a helyi pénznemben vonják le a tételeket. ezt minden helyzetben fel kell kínálni Európán belül.

A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget azonban nem kötelező elfogadni. Ha a fogyasztó így lép, akkor a vásárlási összeg forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a - jellemzően kedvezőbb árfolyamú - "hagyományos" kártyatársasági (például VISA, MasterCard) és banki átváltással történik.

A DCC az azonnali forint-átszámítással látszólag átláthatóbbá teszi a vásárlást, készpénzfelvételt (hiszen már a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó fix forintösszeget), de ezért a szolgáltatásért sokszor plusz pénzt számolnak fel a külföldi pénzintézetek, így többletköltségekkel jár a tranzakció. Sőt, ilyenkor a használt árfolyam is kedvezőtlenebb lehet.

A "hagyományos" átváltásnál a kártyatársaságok a külföldi kártyás ügyletek összegét először - függetlenül attól, melyik országban fizettünk - euróban vagy amerikai dollárban terhelik tovább a magyarországi hitelintézet felé. Amennyiben a kártyához forint számla kapcsolódik, akkor a hazai bank ezután egy előre meghatározott árfolyamon átváltja a kártyatársaság által küldött összeget forintra. A kártyás fizetéseknél alkalmazott átváltási árfolyamokról - az üzletszabályzatokban, hirdetményekben - a hazai hitelintézeteknek előzetes tájékoztatást kell adni ügyfeleiknek, a konkrét ügylet adatait is ellenőrizhetővé kell tenniük a számlakivonaton. A bankoknak viszont csak az általuk alkalmazott árfolyamokról kell tájékoztatniuk, a nemzetközi kártyatársasági elszámolásokhoz tartozó árfolyamokról azok honlapján lehet információt kapni.

Az MNB emellett azt tanácsolja mindenkinek, hogy tájékozódjon utazás előtt a célország bankkártyás fizetési és pénzfelvételi lehetőségeiről. Sok országban ugyanis magasabbak az ATM-es költségek, mint itthon, de jellemzően sehol sem terhelik plusz tétellel a kártyás fizetést.

A fotó forrása: Shutterstock.