Tavaly új csúcsra jutott a magyarok külföldre való utazási kedve - ebben a szakemberek szerint minden bizonnyal a reálbérek évek óta tartó gyors növekedése is komoly szerepet játszott. A rendszerváltást követően, a határok átjárhatósága eredményeként a magyarok egyre többször és egyre hosszabb időre utaztak külföldre, míg a belföldi turizmus visszaesett. Aztán a kétezres években már mindkét irányba stabilan nőtt az utasforgalom.

Soha ilyen nem volt még

A tíz éve kitört pénzügyi és gazdasági világválság pedig már egyértelműen a múlté: a nemrégiben publikált friss adatok szerint ugyanis soha ilyen sok magyar nem utazott külföldre, az összesített szám a KSH számításai szerint 2017-ben átlépte a húszmilliós álomhatárt, ezen belül 12,8 millióra emelkedett az egynapos és 7,5 millióra a többnapos látogatások száma. Összehasonlításképpen: a válság előtti "utolsó békeévben" a kiutazások száma elérte a 17,2 milliót - innét esett be 2010-2014 között a 16 millió körüli szintre.

A dolog kis szépséghibája, hogy az egynapos utak számának 2017-es 8,1 százalékos bővülése a munkavégzési célú utazások térnyerésének köszönhető. Az utazási szektor erősödését inkább a többnapos utak számának változása jelzi - szerencsére ott is jónéhány pozitív változás történt. Ezek száma - alapvetően a szabadidős utak számának jelentős emelkedése nyomán - tavaly 6,3 százalékkal nőtt, miközben a kint tartózkodás átlagos hossza évek óta stabilan hat nap körül mozog.

Erre megy a pénz

Gazdaságilag talán még fontosabb az, hogy az utóbbi három esztendőben nem csak utazásaink száma, hanem költéseink is látványosan emelkedtek. Amíg ugyanis az egynapos utaknál a teljes költés 2014-ben alig érte el a százmilliárd forintot, addig 2017-ben már 159 milliárdra rúgott, míg a klasszikus utazások, azaz a többnapos utak esetében a 2014-es 479 milliárd forint tavaly már 657 milliárd forintra emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy a többnapos utaknál a napi átlagos kiadás immár csaknem 15 ezer forint.

És hogyan fizetünk?

A magyarok nemcsak egyre szívesebben utaznak külföldre és költenek egyre többet, de egyre gyakrabban fizetnek készpénz használata nélkül - így nem kell bajlódni a pénzváltással és a külföldi valutákkal. Egy friss, a Mastercard megbízásából készült felmérés szerint ugyanis minden második kiutazó úgy nyilatkozott, hogy magával viszi a bankkártyáját, mondván: ha kártyával nem is tud fizetni valahol, inkább készpénzkiadó automatából (ATM) vesz fel pénzt, mintsem valutaváltással bajlódjon. Emellett a megkérdezettek 28 százaléka nem használja külföldi utazásai során a bankkártyát, de biztos ami biztos, magával viszi. Így összességében elmondható, hogy a külföldre utazók több mint háromnegyedének zsebében külföldön is ott van a plasztik.

Használ, ha használja!

A plasztik lapocska a leggyakrabban (négyből három alkalommal) a bolti vásárlásoknál - ideértve az élelmiszerboltokat, a ruházati és egyéb üzleteket egyaránt - kerül elő. Az éttermi számlákat is előszeretettel egyenlítjük ki kártyával, a megkérdezettek kétharmada utazásai során már így tesz.

A szállást a magyarok továbbra is jellemzően előre fizetik, de az otthoni foglalások során a megkérdezettek harmada bankkártyával fizette a költségeket, akár online, akár az utazási irodáknál. A kutatásban részt vevők csaknem fele a kiutazáshoz (repülőjegy, vonatjegy, autóbérlés fizetése) is bankkártyáját részesíti előnyben a készpénzzel szemben.

Mire érdemes figyelni?

Jó tanácsok külföldre készülőknek:

  • Fontos, hogy a kártyát szükség esetén letilthassa a kibocsátó banknál, ezért a bank telefonszámát mindenképp mentse el a telefonjába.
  • Mielőtt elindul, ellenőrizze a kártya lejárati dátumát és a beállított napi vásárlási- illetve készpénzfelvételi limitet is, mert előfordulhat, hogy külföldön többet költ az itthon megszokottnál.
  • Érdemes bankjától olyan SMS-szolgáltatást igényelni, melynek keretében valamennyi kártyás tranzakcióról értesítést küldenek.
  • Amennyiben a kártyás fizetésnél az aláírását is kérik, mindig olvassa el figyelmesen, mit ír alá.
  • Érdemes mindig a helyi pénznemben fizetni, így a legjobb átváltási árfolyammal számolhat.
  • A külföldi kártyás fizetés Mastercard és Maestro bankkártyával az esetek többségében díjmentes, de erről vásárlás előtt érdeklődjön az adott kereskedőnél.
  • A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel (bankfiók és ATM) költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjon a kártyát kibocsátó banknál.

Sokan külföldre ruccannak a hosszú hétvégéken

Kép forrása: StockSnap.

Az írás a Mastercard támogatásával készült.