A 24 tesztelt termékből összesen 4 készítmény nem tartalmazta a deklarált hatóanyag mennyiséget. Végül 2, a hazai nyilvántartásban is szereplő termékkel kapcsolatban figyelmeztette a gyártót a hatóság, az egyiknél a jelöléssel, a másiknál a jelöléssel és a hatóanyag-tartalommal is probléma volt. A Nébih kötelezte az érintett vállalkozásokat a hibák javítására - közölte a hivatal.

A tesztelt termékek a biocid, a gyógyhatású és az állatgyógyászati készítmények kategóriájából kerültek ki. A minták többségét, összesen 19-et hazai kiskereskedőknél vették le a szakemberek, míg további 5 termék - online rendeléssel - külföldről érkezett. (Utóbbi csoportnál érdemes tudni, hogy ezek a készítmények nem rendelkeznek Magyarországon a forgalmazáshoz szükséges engedéllyel. Külföldi webshopokból azonban bárki számára elérhetőek, így mindenképp érdemes vizsgálni, hogy mennyire megbízhatóak.)

A Nébih laboratóriumi szakemberei, a hatóanyag-tartalom mellett, szúrópróbaszerűen ellenőrizték a kutyasamponok bakteriológiai tisztaságát, pH-értékét, valamint sűrűségét is - itt mindent rendben találtak.

Nem úgy a legfontosabb paraméter, azaz a hatóanyag-tartalom esetében. A Magyarországon engedéllyel rendelkező készítmények közül egy termék a dokumentációban jelölthöz képest kevesebb hatóanyagot tartalmazott. Ugyanennél a készítménynél, valamint egy biocid kutyasamponnál probléma volt az is, hogy a magyar nyelvű információkat csak a termék felbontásával ismerhették meg a vásárlók. Mindezek miatt a Nébih figyelmeztette az érintett vállalkozásokat és előírta számukra a hibák kijavítását.

Szintén fontos tapasztalat, hogy az interneten vásárolt, hazánkban nem engedélyezett öt állatgyógyászati készítményből három termékben volt kevesebb a hatóanyag a csomagoláson ígért mennyiséghez képest. E kutyasamponokkal szemben nem tud eljárni a hatóság, de ez az eredmény is alátámasztja, hogy a Magyarországon nem engedélyezett készítmények használata kockázatos, így vásárlásuk nem javasolt - közölte a Nébih.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálata ezúttal rendhagyó módon zajlott. A gyógyhatású készítményeket csak egy, a klasszikus vásárlói szempontok mentén összeállított kérdőív segítségével értékelték a résztvevők, a tapasztalatokról itt olvashat. Emellett a megvizsgált 6, bolha- és kullancsriasztó hatású biocid terméket a dobozon feltüntetett információk, a használati utasítás, a fizikai jellemzők, valamint az illat értékelésével rangsorolták a tesztelők.

A bolha- és kullancsriasztó kutyasamponok versenyében első helyen a Happy Pet Guard Bolha- és kullancsriasztó sampon végzett. Második lett a Preventol Duo Bolha- és kullancsriasztó sampon, míg harmadikként a Dolly Natural Bolha- és kullancsriasztó sampon végzett.

További információk a Nébih oldalán.