Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt a programot, amely Budapest jövőjéről szól, amelynek nagy részét ebben a ciklusban akartuk eleve megvalósítani, tartjuk, és ennek a programnak a szisztematikus megvalósításán fogunk dolgozni, amely sok esetben fontos és racionális módon folytatott társadalmi vitákat feltételez arról, hogy szembesüljünk azokkal a kihívásokkal, amelyekkel szembenéz a város - mondta Karácsony Gergely hozzátéve, hogy "az elmúlt 30 év adósságával szembe kell néznünk".

A főpolgármester megjegyezte, hogy elmúlt száz napban néhány nagyon fontos konkrét intézkedést is "megléptek". "Ezt a programot, amellyel a budapestiek megbíztak, végre fogjuk hajtani" - idézi az MTI.

A dízelautók kitiltását firtató kérdésre Karácsony Gergely azt mondta: egy városvezetésnek az a feladata, hogy alternatívákat kínáljon az autóhasználat helyett. Ma sokan úgy érzik, hogy nincs alternatívája annak, hogy az autójukat használják, és ez sok esetben így is van - tette hozzá.

Karácsony Gergely kiemelte: azon dolgoznak, hogy az emberek olyan közlekedési módokat tudjanak nagyobb arányban használni, amelyek környezetkímélőek. Ehhez sok mindent kell még tenni, például fejleszteni a fővárosi közösségi közlekedést és bővíteni a biztonságos kerékpáros közlekedés lehetőségét.

Elmondta, nyugat-európai mintára meg kell vizsgálni azt, hogy a nagyon rossz levegőjű városrészeken alacsony kibocsátású zónákat alakítsanak ki. Ez nem általában a dízelautók kitiltását jelenti, hanem a nagyon rossz környezetvédelmi besorolású autókét - mutatott rá a főpolgármester, hangsúlyozva: lépni kell annak érdekében, hogy Budapesten jobb legyen a levegő.

A Lánchíd felújításáról szólva Karácsony Gergely elmondta, az előző városvezetés a rekonstrukcióra 26 milliárd forintot tervezett be, de kiderült, hogy "ennek nagyjából a kétszerese kellene, és nincs az a műszakitartalom-csökkentés, amellyel át lehet ezt a különbséget hidalni". Mi a váralagút felújítását kivettük volna a projektből, és mivel erre a célra a főváros nem tud több forrást biztosítani, azt kértük a kormánytól, hogy a korábbi hatmilliárdosnál nagyobb mértékben járuljanak hozzá a felújításhoz - közölte, hozzátéve: elfogadja, hogy ez nem valósult meg, és ennek megfelelően fognak tárgyalnak arról, hogy tudnak-e egy kisebb árat a tárgyalásos szakaszban elérni a beruházóktól.

Ha nem, akkor kénytelenek lesznek egy újabb pályázatot kiírni - közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester, aki egyben a Párbeszéd társelnöke, elmondta azt is, nem gondolja, hogy most reális a pártja LMP-vel való egyesülése, de - mint hozzátette - ez jogos felvetés.

Karácsony Gergelytől az M1 műsorvezetője azt kérdezte, hogy elnézést kér-e azért a nyilatkozatáért, "erős csúsztatásáért", miszerint "nem szólalhat meg a közmédiában", illetve, hogy közmédia nem hívja meg őt, miközben a M5 csatorna - bizonyítható módon - ebből a célból többször is kereste, azonban Karácsony Gergely nem tett eleget a meghívásnak.

Az ellenzéki politikus erre úgy reagált, hogy akkor kér elnézést, ha közmédia elnézést kér tőle azért, hogy "Budapest megválasztott főpolgármesterét az elmúlt hónapokban a belpolitikával foglalkozó csatornák közül egyik sem kereste".