Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2015 augusztusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az első becslés szerint még 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH.

2015. január-augusztusban a forgalom volumene - a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - 6,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2015. augusztusban

  • az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 817 milliárd forint volt;
  • az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

2015. augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,6 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata -0,1 százalékponttal tér el. (Júliusban még 6,8 százalékos volt átlagos növekedés)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,7 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 4,5 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (12 százalék), a használtcikk- (6,9 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (5,7 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (4,2 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (2,7 százalék). A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (0,4 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés - írta a KSH.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 7,2 százalékkal nőtt.
  • Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal csökkentek.

2015. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva

  • a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,0 százalékkal emelkedett;
  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.