Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei májusban jelezték, hogy alacsony bérezésük miatt figyelmeztető sztrájkba hívják a kincstári dolgozókat, amivel azt szeretnék elérni, hogy adjanak nekik 25 százalékos béremelést.

Állításuk szerint a 610 ezer állami munkavállalóból mintegy 200 ezren 8-10 éve nem kaptak béremelést, az ő érdekükben kérnének korrekciót az érdekvédelmi szervezetek.

Lázár János tárcavezető már többször üzent a sztrájkolni vágyóknak, hogy az állami intézmények dolgozói ilyet nem tehetnek, azonban csütörtökön újra a közalkalmazottak felé fordult. "Mindenki szeretne több pénzt keresni, mint keveset" - mondta, majd ismertette a KSH júniusi adatait. Eszerint míg a piaci bérek 9-10 százalékot emelkedtek az elmúlt időszakban, míg a közszférában 14-15 százalékkal nőttek a fizetések.

A miniszter szerint így igazságtalan, hogy a közalkalmazottak sztrájkolni akarnak, mivel az őket eltartó, magán szektorban alkalmazott munkavállalók bére nem nőtt ilyen ütemben. Lázár emellett kiemelte, hogy a nettó magyar átlagfizetések 200-210 ezer forintra nőttek, amely szerinte az elmúlt 27 év legjobb adatai.