Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok jóval nem biztatnám a multikat: szívem szerint elhajtanám őket, ahelyett, hogy idezúdítják Európa szemetét - mondta az élelmiszer-kiskereskedelemről Lázár csütörtökön.

Vannak országok, ahol nemzeti érdekkörben van az élelmiszer-termelés, feldolgozás, kiskereskedelem, így segítve a bajba jutott termelőknek. Az ország egyik legsúlyosabb versenyhátránya, hogy nálunk ez nincs így. Ezért a jövőben egyeztetéseket kezdenek az érdekvédelmi szervezetekkel.

A feldolgozóipar megerősítésére 100 milliárd forintot különítenek el a gazdasági és innovációs európai uniós pénzekben, 20 milliárd forintot pedig megnyitnak a közepes és nagyvállalatok előtt a vidékfejlesztési operatív programban - közölte a miniszter.

Szóba került újra a tejáfa csökkentése: Lázár szerint óriási lobbi működik a kormány irányában, hogy ne csak a friss tej, hanem az UHT-tej áfáját is csökkentsék. Ma az UHT-tej 60 százaléka import, 40 százaléka pedig hazai. Az a kérdés, hogy az áfacsökkentés a termelőket segítené-e, "én ebben nem vagyok biztos" - mondta Lázár. A kormány meg fogja tárgyalni a tejágazat helyzetét is - tette hozzá.