Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euró bevezetéséről szóló, pontosabban az ERM-II rendszerhez való csatlakozásról szóló népszavazásnak nincs értelme - mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón annak kapcsán, hogy a Polgári Világ Pártja augusztus 14-én országos népszavazást kezdeményezett az euró itthoni bevezetéséért

A politikai tömörülés szerint a forint közös fizetőeszközre cserélése a nyugathoz kötné Magyarországot, garanciát jelentene a fejlődésre, a bővülésre.

Ezzel viszont nem ért egyet Lázár János. A politikus szerint érdemes beszélni arról, hogy bevezessék az eurót, de maga a kérdés tét nélküli. A közös európai pénz használatát ugyanis rögzítik az unió alapszerződései, minden ország vállalt célja, hogy csatlakozzon a valutaunióhoz.

Ugyanakkor az euró bevezetésének feltételei vannak, így a miniszter inkább arról vitatkozna, hogy jelenleg készen áll-e a pénzváltásra az ország, ha nem, akkor mikor felel majd meg a feltételeknek. A népszavazási kezdeményezés is igazából Lázár irányából közelíti meg a kérdést, mert az ERM-II rendszerhez való azonnal csatlakozásról szól. Márpedig erre - ha a döntéshozók is akarják - lényegileg akár a költségvetési hiányt, az államadósságot, a monetáris tényezőket illetően, teljesítjük a feltételeket.

A címlapképen Lázár János látható a szeptember 7-i kormányinfón. MTI Fotó: Illyés Tibor.