Belgiumban két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben - jelentette be a belga szövetségi ügyészség csütörtökön. A hatóságok tájékoztatása szerint a két férfi ellen vádat emeltek, és ezzel nyolcra nőtt a belgiumi vádemelések száma az ügyben.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek arról számoltak be, hogy a vasárnap reggel őrizetbe vett férfiak nincsenek a leginkább keresett gyanúsítottak között. Egyikük kapcsolatban állt Bilal Hadfival, az egyik párizsi öngyilkos merénylővel. Az egyik gyanúsítottat a brüsszeli repülőtéren, a másikat pedig otthonában, a belga főváros Molenbeek nevű kerületében fogták el.

Lázár: az egyik főszervező járt a Keleti pályaudvarnál

A párizsi terrortámadások egyik főszervezője "tudomásunk és feltételezésünk szerint" járt a budapesti Keleti pályaudvarnál és ott csapatot toborzott azokból, akik megtagadták a regisztrációt és velük távozott az országból - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"A terrorizmussal kapcsolatban hírek láttak napvilágot, amelyek arról szólnak, hogy a párizsi merénylet egyik főszervezője járt Budapesten, ezt meg tudom erősíteni" - jelentette ki, hozzátéve: "tudomásunk és feltételezésünk szerint a Keleti pályaudvarnál is járt, tudomásunk és feltételezésünk szerint a magyar állami regisztrációt megtagadó bevándorlókból csapatot toborzott és azokkal távozott az országból".

A miniszter tájékoztatása szerint ez az információ a krízis idején nem állt a magyar titkosszolgálatok rendelkezésére, később kaptak hírt a partnerszolgálatoktól.

Lázár János aggályosnak és veszélyesnek ítélte, hogy mintegy 230 ezer ember ment át az országon ellenőrzés nélkül, a regisztráció megtagadásának legszimbolikusabb pontja pedig a Keleti pályaudvar volt, ahol néhány száz, majd ezer, végül négyezer fiatal bevándorló tagadta meg, hogy a hatóságok azonosíthassák őket. A tárcavezető megítélése szerint ez a magatartás nem független attól, hogy a párizsi merénylet főszervezőjével később elhagyták az országot.

A belga RTL televízió internetes oldalán szerdán azt írta, hogy Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a múlt havi párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két, Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

Európai Bíróságra megyünk a kvóták miatt

Lázár János azt is bejelentette, hogy Magyarország Szlovákiával közösen az Európai Bírósághoz fordult délután a kötelező bevándorlási kvóta ellen. A kvótát egy nem legitim kényszerintézkedésként jellemezte és a visegrádi négyek együttműködésének erősségét hangsúlyozta. Az unión belüli kötelező szétosztás változatlanul él és a következő években több 10 ezer migráns betelepítését jelentené Magyarországra, míg a Törökországból "meghívottak" befogadása "vasárnap még nem volt kötelező" és reméli ez ezen a héten is így lesz.

A miniszter a magyar álláspont visszaigazolásának tartotta, hogy Székely László ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a kvóta tulajdonképpen kiutasítás, ami nem lehet kollektív. Üdvözölte azt is, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is erősen fogalmazott a kérdésben és a bevándorlási hullám megállítását sürgette.