Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedés motorja idén és jövőre is a fogyasztás, valamint a beruházás lehet. A fogyasztás bővülését a lakosság rendelkezésre álló jövedelmének növekedése okozza, ami a kedvező munkaerőpiaci folyamatokra (csökkenő munkanélküliség, növekvő bérszínvonal) vezethető vissza. Szemben tehát a válság előtti időszakkal, a fogyasztás bővülése nem a lakosság aránytalan eladósodásából ered - vélik a kutatók.

A fogyasztás bővülése idén 5,1, míg jövőre 4 százalékos lehet. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az export volumene az idén 5,1, míg jövőre 5,8 százalékkal növekedhet. Ezt meghaladó mértékben, 5,7, illetve 6,3 százalékkal növekedhet az import. Így a nettó export várhatóan sem idén, sem jövőre nem tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez, mivel a belső kereslet bővülése magasabb behozatalt indukál.

A gazdaságkutató egyre magasabb inflációra számít: 2017-ben átlagosan 2,5 százalék, 2018-ban pedig 2,9 százalék lehet a pénzromlás. Ennek ellenére az MNB monetáris tanácsa 2017-ben várhatóan nem változtat az alapkamat szintjén, viszont 2018-tól - a növekvő infláció és a külföldi jegybankok kamatemelései miatt - már szigorításra kényszerülhet.

A költségvetés kedvező helyzetben van, ám további lazításról még korai beszélni, hiszen továbbra is fontos cél a szigorú költségvetési politika fenntartása. A kutatók szerint idén az ESA módszertan szerinti GDP-arányos deficit 2,3, jövőre pedig 2,4 százalék lehet.

A növekedés kapcsán a pozitív kockázatok:

  • a magyar háztartások a korábban vártnál nagyobb arányban vásárolnak magyar termékeket és szolgáltatásokat;
  • a fontos kormányzati fejlesztések (útépítések, metrófelújítás) a várnál gyorsabban haladnak;
  • az állami alkalmazottak fizetésének vártnál nagyobb növelése: ez ugyanis magasabb fogyasztást eredményezhet.
Prognózis (éves változás, százalék)
Megnevezés20172018
GDP3,63,4
Háztartások fogyasztása5,15,0
Állóeszköz-felhalmozás6,25,2
Kivitel5,15,8
Behozatal5,76,3
Külkeregyenleg (milliárd euró)9,910,5
Fogyasztói árak2,52,9
Jegybanki alapkamat (végén, %)0,91,35
Munkanélküliségi ráta (éves átlag, %)4,44,2
Bruttó átlagkereset11,47,8
Államháztartás ESA-egyenlege (GDP %-ában)-2,3-2,4
Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.