Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár arra az ellenzéki felvetésre reagált, hogy a felsőoktatási béremelés fedezetét 50 százalékban az intézményeknek kell kigazdálkodniuk, s ezt a döntő többség nem tudja végrehajtani. Palkovics László szerint ez a felvetés nem helytálló, a szükséges források rendelkezésre állnak. Az egy éve kinevezett kancellárok felmérték, hogy a költségvetési igények, a saját bevételi tervek kellően megalapozottak, reálisak, illetve teljesíthetők-e. Ennek eredményeképpen valamennyi intézményben likviditást biztosító, bevételnövelő intézkedéseket hoztak meg, a racionálisabb gazdálkodás érdekében. Míg 2014 szeptemberében az ágazat tartozásállománya 20,5 milliárd forint volt, addig 2015 szeptemberében ez mindössze 8,9 milliárd forint, amely október végére 7,6 milliárdra csökkent. Pontos novemberi adatokkal december közepén tudnak szolgálni.

Szerinte a 2015-ben várhatóan a felsőoktatási területen (a betegellátásból eredő hiányt nem számolva) nem lesz kifizetetlen számla úgy, hogy a 2015-ös Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapot a korábbi évektől eltérően alapvetően strukturális projektek végrehajtására, hatékonyságnövelő, kiadáscsökkentő fejlesztésekhez használják fel az intézmények, és csak nagyon kis mértékben adósságkonszolidációra.

Értékelése szerint a kancellárok belépését követő egy év elteltével megállapítható, hogy a rendszer és a kancellárok egyéni és csoportos teljesítménye igazolja a kormányzati elvárásokat: a kancellárokon keresztül eredményes a beavatkozás az intézmények működésébe anélkül, hogy azok alaptevékenysége sérülne.