Az Európai Unió azt akarja, hogy azok a tagállamok, amelyek pénzért letelepedést kínálnak az unión kívüli pénzes érdeklődőknek, megszigorítsák a jelentkezők átvilágítását - írja Népszava a Politicóra hivatkozva. Az uniós országok több mint felében van lehetőség arra, hogy tartózkodási engedélyt vegyenek nem uniós állampolgárok.

Az EU több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy ez komoly kockázatokat jelent, hiszen aki egyszer letelepedett, az szabadon utazhat a belső határok nélküli schengeni térség egyik országából a másikba. Az Európai Bizottság most arra szólítja fel az érintett országokat, hogy fogadják el az EU pénzmosás elleni új irányelveit.

Az érintett programok közé tartozik a magyar letelepedési kötvénybiznisz is, amit az üggyel kapcsolatos európai parlamenti vitában több képviselő emlegetett. A hozzászólók főként azt kifogásolták, hogy a kétes hátterű kérelmezők a schengeni térség egészébe belépést biztosító állandó tartózkodási engedélyt kaphatnak.

A kötvényeket korábban az Országgyűlés gazdaság bizottsága által kijelölt vállalkozások forgalmazták, amelyeknek busás haszna volt a programon, és amelyek kimutathatóan összefonódtak egyes kormányzati szereplőkkel - emlékeztet a napilap.

A fotó forrása: Napi.hu