Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen. "Tiltakozunk a bérek és a táppénz csökkentése, a munkavállalói jogok csorbítása miatt, tiltakozunk amiatt, hogy nem akarják emelni a nyugdíjakat és a kormány és a munkáltatók között létrejött paktum miatt - mondta a szakszervezeti vezető.

Kijelentette, hogy a szövetség tárgyalásokat akar a kormánnyal. "Felelőtlenség helyett felelős kormányzást akarunk" - tette hozzá.

Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket. Az európai pénzügyminiszterek csökkenteni akarják a kiadásokat és növelni a megszorításokat. Ez nem fogadhatjuk el - tette hozzá.

Kuti László szerint a magyar kormány csökkenti az oktatásban eltöltött időt, hogy rosszul képzett, rosszul fizetett munkások tömegei álljanak rendelkezésre. "Ezzel elveszítjük ifjúságunk jövőjét" - értékelte az ÉSzT elnöke. Mi tisztességes munkahelyeket, tisztességes munkát, tisztes bért követelünk, amiből élni, nem csak megélni lehet - szögezte le.

Gaskó István, a LIGA elnöke úgy fogalmazott: "nem kérünk az európai megszorító intézkedésekből, de nem kérünk a magyarokból sem". Kijelentette, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Sérelmezte az indoklás nélküli felmondás bevezetését, a sztrájktörvény "ellehetetlenítését", és azt, hogy a kormány olyan jogszabályokat alkot, amelyek visszamenőleg írnak elő kötelezettségeket.

"Elhatároztuk, nem hagyjuk így tovább menni a dolgokat" - mondta Gaskó István, hozzátéve: ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, "a törvények semmibe vételén", akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke Orbán Viktort idézte a nol.hu tudósítása szerint: "Senki nem fog rosszul járni".  Ugyanakkor hozzátette: "nagyon sok senkit látok magam előtt". Az MSZOSZ is a megszorítások ellen tiltakozik, amelyek az egyenlőtlenséget, a kiszolgáltatottságot növelik szerintük; "ne legyen tévedés, a különadókat is mi fogjuk megfizetni és fizetjük is nap mint nap".

Pataky szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt - tette hozzá.

Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint "primitív és olcsó hazugság", hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta. Elmondta: a neoliberális szélsőséges gazdaságpolitika vezette be, hogy nincs közösségi, csupán egyéni érdek.

Palkovics Imre szerint megszűnt a számonkérhetőség és a hatalom valódi birtokosa a pénzvilág lett. És fel sem merül bennük, hogy a keletkezett károkat igazságosan terítsék szét a társadalomban és azokkal fizettessék meg, aki okozták azokat - tette hozzá.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.