Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a közép- és kelet-európai térség kilátásairól összeállított, pénteken ismertetett rövid távú előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a tizenkét havi magyarországi infláció márciusban eléri az MNB 3 százalékos központi célszintjét - írja az MTI.

A ház az idei év egészére is a jegybanki előrejelzésnél jóval magasabb inflációs prognózisokat tart érvényben: jelenlegi előrejelzési forgatókönyvében az idei második negyedévre 2,7 százalékos, a harmadik negyedévre 2,9 százalékos, a negyedik negyedévre 2,8 százalékos átlagos éves összevetésű infláció szerepel.

A Morgan Stanley londoni elemzői februárra 2,8 százalékos tizenkét havi inflációt várnak, hangsúlyozva, hogy négy éve ez lenne a legmagasabb éves inflációs ütem Magyarországon.

A ház szerint az MNB-nek is jelentős mértékben emelnie kellene rövid távú inflációs előrejelzéseit. A cég azzal számol, hogy a jelenlegi inflációs környezetben a jegybank "valamikor az idén", valószínűleg még az első fél évben semleges alapállásra helyezkedik.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor ez a váltás egyelőre nem időszerű.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a magyar monetáris politika kilátásairól összeállított legutóbbi előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az MNB egészen addig fenntartja enyhe monetáris politikáját, amíg meg nem győződik arról, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén és a jövő év első felében egyaránt átlépi a 3 százalékos éves ütemet, és eközben a tizenkét havi infláció nem haladja meg a jegybanki tűrési sáv 4 százalékos felső határát.

A cég szerint a feszes munkapiaci helyzet és a gyorsuló gazdasági növekedés egyelőre nem szűrődött át az alapszintű inflációba, és a háztartások, valamint a kiskereskedelmi szektor inflációs várakozásai történelmi mélységekben járnak, bár a keresleti oldalról jelentkező nyomás az idei év közepétől várhatóan emelni kezdi a maginflációt.

A JP Morgan elemzői ebben a környezetben 2018 első felétől számítanak a monetáris szigorítás kezdetére, de akkor is csak a kamatfolyosó emelését várják. A ház az MNB alapkamatának emelését 2019 első negyedéve előtt nem tartja valószínűnek. A JP Morgan távlati előrejelzésében arra a negyedévre 0,20 százalékpontos MNB-kamatemelés szerepel.